Vergassing van poep: het toilet heruitvinden

Reinventing The Toilet Challenge – TU Delft opzet

De TU Delft heeft subsidie gekregen van de Bill & Melissa Gates Foundation om onderzoek te doen naar een geheel nieuwe manier van verwerken van feces en urine. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van de tweede ronde van de “Reinvent The Toilet Challenge”. Het doel van deze challenge is te komen tot geheel nieuwe sanitatie concepten. Deze tweede fase eindigt in december 2013 in India met de presentatie van de prototypes.

Bij de TU Delft zijn de vakgroepen 3ME en Industrieel Ontwerpen verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De kern van de Delftse oplossing is het gebruik van een plasmavergasser voor het verwerken van de feces. Hierdoor worden alle pathogenen in de poep volledig vernietigd en wordt deze omgezet in een brandbaar gas, syngas. Dit gas wordt vervolgens met een hoog rendement omgezet in elektriciteit in een SOFC brandstofcel.

Leon Korving van Aiforo is adviseur bij het project en draagt zijn ervaring bij op het gebied van (thermische) slibverwerkingstechnieken (ontwatering, droging, verbranding, vergassing), hergebruik van nutriƫnten en waterzuivering in ontwikkelingslanden.